Translate

31 March 2025

Sultan Nazrin berangkat ke majlis hari raya peringkat negeri



Sultan Nazrin berangkat ke majlis hari raya peringkat negeri

Bernama

31/03/2025


Sultan Nazrin Shah dan Raja Permaisuri Perak Tuanku Zara Salim berkenan berangkat ke Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri Peringkat Negeri Perak 2025 di Stadium Indera Mulia hari ini. --fotoBERNAMA


IPOH: Sultan Perak Sultan Nazrin Shah dan Raja Permaisuri Perak Tuanku Zara Salim berkenan berangkat ke Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri Peringkat Negeri Perak 2025 di Stadium Indera Mulia di sini hari ini.

Sultan Perak Sultan Nazrin Shah dan Raja Permaisuri Perak Tuanku Zara Salim menghadiri Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri Peringkat Negeri Perak 2025 di Stadium Indera Mulia.

Menteri Besar Datuk Seri Saarani Mohamad menekankan tanggungjawab rakyat Malaysia untuk menyatukan dan mendamaikan, terutama semasa musim perayaan.

Kira-kira 20,000 rakyat berbilang kaum memeriahkan sambutan dan menikmati pelbagai juadah tradisional yang disediakan.

Keberangkatan tiba baginda pada 3.05 petang disambut Menteri Besar Datuk Seri Saarani Mohamad, barisan exco kerajaan negeri dan beberapa orang kenamaan.

Turut berangkat Raja Muda Perak Raja Jaafar Raja Muda Musa dan Raja Di Hilir Raja Iskandar Dzurkarnain Sultan Idris A'fifullah Shah

Hadir sama Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming.

Kira-kira 20,000 rakyat berbilang kaum memeriahkan sambutan dan menikmati pelbagai juadah yang disediakan antaranya sate, kebab, nasi himpit, kuetiau, ketupat, lemang, rendang, laksa, apam lenggang dan minuman.

Terdahulu, Saarani dalam sembah ucapannya berkata setiap rakyat Malaysia bertanggungjawab untuk menyatukan dan mendamaikan.

"Setiap daripada kita bertanggungjawab untuk menyalakan kembali semangat perpaduan supaya ia tidak dibiarkan kelam ditelan api permusuhan," katanya.

Beliau berkata musim perayaan adalah saat untuk menautkan kembali hati bagi menyuburkan kembali semangat kekitaan.

Ini kerana katanya kebelakangan ini, masyarakat sering sahaja berhadapan bermacam insiden dan episod yang menggoncang semangat perpaduan.

"Lebih malang, setiap isu yang timbul tidak lagi dibicarakan mengikut hikmah ratif keilmuan sebaliknya ditanggapi dengan emosi dan prejudis mengikut naratif agama dan perkauman."

"Sehinggakan polemik dan perdebatan yang timbul sering sahaja mencetuskan prasangka dan kesangsian. Satu demi satu naratif kebencian dibina supaya masyarakat mudah saling curiga mencurigai."

"Lebih membimbangkan, suara-suara kebencian ini disambut oleh generasi muda yang tidak sempat merasai keindahan perpaduan sebenar, lalu tanpa segan silu menuturkan bahasa permusuhan," katanya.

-- BERNAMA

Popular Posts - Last 7 days

Popular Posts - Last 30 days

Blog Archive

LIVE VISITOR TRAFFIC FEED

A visitor from Kuala lumpur viewed 'Wanita menari separuh bogel cemar imej Batu Fering' 1 hr 3 mins ago
A visitor from Kuching viewed 'Diamond dealer arrested in US$2 billion banking fr' 2 hrs 26 mins ago
A visitor from Muar town viewed 'Najib Razak Memberi Penghormatan Terakhir Kepada P' 2 hrs 52 mins ago
A visitor from Kuala lumpur viewed 'Diamond dealer arrested in US$2 billion banking fr' 3 hrs 50 mins ago
A visitor from Kuala lumpur viewed 'PASAR CHOW KIT DIGEMPUR IMIGRESEN - WARGA ASING BE' 3 hrs 54 mins ago
A visitor from Murcia viewed 'Malaysia-China sign 31 MoUs, exchange notes in str' 4 hrs 1 min ago
A visitor from Kuala lumpur viewed 'Sin Chew Daily today apologised for the mistake of' 4 hrs 2 mins ago
A visitor from Kuala lumpur viewed 'PASAR CHOW KIT DIGEMPUR IMIGRESEN - WARGA ASING BE' 4 hrs 8 mins ago
A visitor from Kuala lumpur viewed 'Man charged with wife's murder in Ipoh | BEST FBKL' 4 hrs 14 mins ago
A visitor from Kuala lumpur viewed 'PASAR CHOW KIT DIGEMPUR IMIGRESEN - WARGA ASING BE' 4 hrs 47 mins ago