Translate

05 April 2025

Aidilfitri: Aliran trafik di Lebuhraya KL-Karak sesak, dijangka berterusan hingga esok



Aidilfitri: Aliran trafik di Lebuhraya KL-Karak sesak, dijangka berterusan hingga esok

Bernama

05/04/2025


LLM memaklumkan peningkatan berganda jumlah kenderaan itu mengakibatkan kesesakan lebih 20 kilometer bermula dari Karak hingga Lentang, setakat 10.40 pagi ini.


KUALA LUMPUR: Aliran trafik di Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak (KLK) dilaporkan sesak susulan orang ramai mula pulang ke ibu kota selepas selesai menyambut Aidilfitri di kampung halaman masing-masing.

Jurucakap Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) memaklumkan peningkatan berganda jumlah kenderaan itu mengakibatkan kesesakan lebih 20 kilometer bermula dari Karak hingga Lentang, setakat 10.40 pagi ini.

"Kesesakan ini sudah dijangka dan akan berlarutan hingga esok (Ahad) disebabkan orang ramai dari kampung sudah bergerak pulang ke Kuala Lumpur untuk mula bekerja selepas menyambut Aidilfitri," katanya kepada Bernama.

Jurucakap memaklumkan, aliran trafik turut mengalami sedikit kesesakan di Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) bagi laluan E1 dan E2 menuju ibu negara.

"Trafik sesak di laluan E1 dari Permatang Pauh ke Perai, Juru Autocity ke Plaza Tol Juru, Taiping ke Changkat Jering dan sesak lebih 3.8 km dari Terowong Menora menghala ke Kuala Lumpur.

"Di Lebuhraya PLUS, laluan E2 arah Selatan, trafik perlahan dari Kulai ke Sedenak manakala di Lebuhraya Pantai Timur (LPT) 1 dan 2, aliran trafik dilaporkan masih lancar setakat ini," katanya.

-- BERNAMA

Popular Posts - Last 7 days

Popular Posts - Last 30 days

Blog Archive

LIVE VISITOR TRAFFIC FEED

A visitor from Aptos viewed 'KPKT salur RM2 juta baik pulih infrastruktur awam ' 6 mins ago
A visitor from Maryland viewed 'Pulau Pinang terima penerbangan sulung terus dari ' 6 mins ago
A visitor from Riyadh viewed 'Rape and incest reports surge 22 per cent in Kelan' 26 mins ago
A visitor from Kuala lumpur viewed 'MCMC buka empat kertas siasatan, pempengar' 42 mins ago
A visitor from Semenyih viewed 'Angin kencang, ribut petir dijangka landa utara Se' 45 mins ago
A visitor from Ashburn viewed 'Pulau Pinang terima penerbangan sulung terus dari ' 47 mins ago
A visitor from Ashburn viewed 'KPKT salur RM2 juta baik pulih infrastruktur awam ' 47 mins ago
A visitor from Klang viewed 'KPKT salur RM2 juta baik pulih infrastruktur awam ' 1 hr 16 mins ago
A visitor from Michigan viewed 'Pulau Pinang terima penerbangan sulung terus dari ' 1 hr 23 mins ago
A visitor from Subang jaya viewed 'BEST FBKL' 1 hr 23 mins ago