Translate

28 March 2025

Bayaran dam, korban Tanah Suci ditetapkan RM875 bagi seekor kibas - TH



Bayaran dam, korban Tanah Suci ditetapkan RM875 bagi seekor kibas - TH

Bernama

28/03/2025


Kadar bayaran dam dan penyertaan korban di Tanah Suci bagi musim haji 1446H/2025M adalah sebanyak RM875 untuk seekor kibas, kata Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif TH Datuk Syed Hamadah Syed Othman. - Gambar fail/BERNAMA


KUALA LUMPUR: Kadar bayaran dam dan penyertaan korban di Tanah Suci bagi musim haji 1446H/2025M adalah sebanyak RM875 untuk seekor kibas, kata Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif TH Datuk Syed Hamadah Syed Othman.

Syed Hamadah dalam kenyataan hari ini berkata bakal jemaah haji bagi musim tahun ini boleh membuat pembayaran dam melalui aplikasi THiJARI atau di kaunter pejabat cawangan TH seluruh negara sebelum berangkat ke Tanah Suci.

Beliau berkata penyertaan korban di Tanah Suci pula adalah terbuka kepada semua pendeposit TH.

"TH terus menyediakan perkhidmatan bayaran dam buat bakal jemaah haji bagi musim haji tahun ini dan (perkhidmatan bayaran) bermula hari ini (28 Mac) hingga 3 Julai 2025.

"Pembayaran penyertaan korban di Tanah Suci boleh dibuat oleh semua pendeposit TH bermula hari ini (28 Mac) hingga 31 Mei 2025," katanya.

Sementara itu, Syed Hamadah berkata selaras dengan keputusan Jawatankuasa Penasihat Ibadat Haji TH, bakal haji yang melaksanakan ibadah haji tamatuk dan qiran digalakkan untuk melaksanakan bayaran dam pada kadar semasa sebelum tiba di Tanah Suci kerana lebih mudah.

"TH turut menasihatkan orang ramai agar sentiasa berwaspada dengan sebarang tawaran pembayaran dam dan korban yang mencurigakan daripada agensi pelancongan atau mana-mana pihak yang cuba mengambil kesempatan," katanya.

-- BERNAMA

Popular Posts - Last 7 days

Popular Posts - Last 30 days

Blog Archive

LIVE VISITOR TRAFFIC FEED

A visitor from Alabama viewed '1MDB CEO in 2009 Shahrol Azral, went ahead with Is' 2 mins ago
A visitor from Kuala lumpur viewed 'Pengarah Mahkamah Sabah maut dalam kemalangan di K' 4 mins ago
A visitor from Labuan viewed 'Gempa bumi bermagnitud 7.7 landa tengah Myanmar | ' 22 mins ago
A visitor from Petaling jaya viewed 'Sultan Nazrin berangkat ke majlis hari raya pering' 23 mins ago
A visitor from Louisiana viewed '4 School boys caught for throwing stones at passin' 42 mins ago
A visitor from Ashburn viewed 'Bapa rakam penghargaan atas sumbangan rakyat Malay' 45 mins ago
A visitor from Ashburn viewed 'PDRM kekal teguh jaga keamanan' 46 mins ago
A visitor from Kuala lumpur viewed 'Pemandu lori terlibat kemalangan di Lebuhraya KLK ' 1 hr ago
A visitor from Kuala lumpur viewed 'Kehidupan kembali pulih di Bangkok selepas gempa b' 1 hr 5 mins ago
A visitor from Batu caves viewed 'BEST FBKL' 1 hr 10 mins ago