Translate

18 March 2025

Tiga ditahan terbabit sindiket percepat permohonan warganegara



Tiga ditahan terbabit sindiket percepat permohonan warganegara

Bernama

17/03/2025


Menurut sumber, kesemua lelaki berusia 20 hingga 30an itu ditahan antara 1 pagi hingga 1.30 tengah hari ketika hadir memberi keterangan di Ibu Pejabat SPRM pada Ahad. - Gambar SPRM


PUTRAJAYA: Dua pemilik syarikat dan seorang kerani ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana disyaki terbabit sindiket yang merasuah pegawai jabatan kerajaan.

Menurut sumber, kesemua lelaki berusia 20 hingga 30an itu ditahan antara 1 pagi hingga 1.30 tengah hari ketika hadir memberi keterangan di Ibu Pejabat SPRM di sini pada Ahad.

Kesemua mereka disyaki terbabit sindiket yang merasuah pegawai-pegawai jabatan kerajaan bagi mempercepat proses permohonan mendapatkan taraf warganegara Malaysia oleh pemohon warga asing.

"Tangkapan terhadap ketiga-tiga suspek menerusi Op Fastlane ini adalah susulan Op Outlander yang dijalankan pada 11 Mac lalu melibatkan sindiket yang merasuah pegawai-pegawai jabatan kerajaan bagi mempercepat proses permohonan taraf kewarganegaraan.

"Mereka dipercayai membayar rasuah antara RM5,000 hingga mencecah RM150,000 bagi satu permohonan," kata sumber itu.

Kesemua mereka kini direman hingga Khamis ini untuk siasatan lanjut.

Sementara itu, Pengarah Kanan Bahagian Perisikan SPRM Datuk Idris Zaharuddin ketika dihubungi mengesahkan tangkapan ketiga-tiga suspek dan berkata kes disiasat di bawah Seksyen 17(a) Akta SPRM 2009.

-- BERNAMA

Popular Posts - Last 7 days

Popular Posts - Last 30 days

Blog Archive

LIVE VISITOR TRAFFIC FEED

A visitor from Batu caves viewed 'Top Ramadan 2024 Buka Puasa Buffet's in Kuala Lump' 1 min ago
A visitor from Oslo viewed '2 Beranak Maus Nahas Treler | BEST FBKL' 3 mins ago
A visitor from Kuala lumpur viewed 'Ayob Khan tipped to be next IGP| NST | BEST FBKL' 3 mins ago
A visitor from Medina viewed ''DEFIES LOGI' 6 mins ago
A visitor from Oslo viewed 'Trafik di Terengganu dijangka sesak bermula 28 Mac' 9 mins ago
A visitor from Oslo viewed 'Batal lesen syarikat bas ekspres jika' 11 mins ago
A visitor from Kochi viewed 'Anggota JPJ dipenjara setahun, denda RM80,000 rasu' 18 mins ago
A visitor from Sungai buloh viewed '15 warga Bangladesh cuba bolos sebagai pemain krik' 20 mins ago
A visitor from Kuala lumpur viewed 'Ayob Khan tipped to be next IGP| NST | BEST FBKL' 28 mins ago
A visitor from Shah alam viewed 'Elon Musk STUNS Senator With New DOGE Update (Full' 30 mins ago