Translate

27 February 2025

Mohamad Hasan adakan kunjungan hormat ke atas Presiden Iran di Tehran



Mohamad Hasan adakan kunjungan hormat ke atas Presiden Iran di Tehran

Bernama

27/02/2025


Mohamad (kiri) berjabat tangan dengan Masoud Pezeshkian semasa beliau mengadakan kunjungan hormat ke atas Presiden Iran itu di Tehran, pada Rabu. - Gambar ihsan Pejabat Menteri Luar


TEHRAN: Menteri Luar, Datuk Seri Mohamad Hasan mengadakan kunjungan hormat ke atas Presiden Iran, Dr Masoud Pezeshkian, pada Rabu.

Mohamad, yang dalam lawatan rasmi pertama selama tiga hari ke Iran dari 25 hingga 27 Feb, disambut Pezeshkian di pejabat beliau di Pasteur Street, di sini, kira-kira 5.30 petang waktu tempatan (10 malam waktu Malaysia).

Kedua-dua pemimpin meluangkan masa kira-kira 30 minit membincangkan hubungan dua hala antara Malaysia-Iran selain isu serantau dan antarabangsa yang menjadi perhatian bersama, khususnya situasi di Palestin dan hal berkaitan Timur Tengah.

Kunjungan hormat itu diadakan selepas Mohamad mempengerusikan Mesyuarat Suruhanjaya Bersama Malaysia-Iran (JCM) ke-8 dengan rakan sejawatnya, Seyyed Abbas Araghchi.

Pada 2024, Iran merupakan rakan dagang ketujuh terbesar Malaysia di rantau Asia Barat, dengan jumlah dagangan bernilai RM2.6 bilion (USD0.57 bilion), peningkatan sebanyak 24.6 peratus berbanding 2023.

Malaysia merupakan rakan dagang terbesar Iran dalam kalangan negara anggota ASEAN dan yang ke-19 terbesar di dunia pada 2023.

Pada 1970, Malaysia membuka kedutaannya di Tehran, manakala Iran membuka kedutaannya di Kuala Lumpur pada 1981. - BERNAMA

Popular Posts - Last 7 days

Popular Posts - Last 30 days

Blog Archive

LIVE VISITOR TRAFFIC FEED

A visitor from Oslo viewed 'Mohd Said Bani raih anugerah ‘Communicator of the ' 1 min ago
A visitor from Kuala lumpur viewed 'Driver Honda Tunjuk Samseng | BEST FBKL' 5 mins ago
A visitor from Kuala lumpur viewed 'Driver Honda Tunjuk Samseng | BEST FBKL' 17 mins ago
A visitor from Kuala lumpur viewed 'FULL splashdown and recovery of NASA returning ast' 20 mins ago
A visitor from Kuala lumpur viewed 'Teslas in Las Vegas set on fire and shot with guns' 23 mins ago
A visitor from Oslo viewed 'South Korea reports more FMD cases, total rises to' 24 mins ago
A visitor from Batu caves viewed 'BEST FBKL' 26 mins ago
A visitor from Petaling jaya viewed 'BEST FBKL'S Top Ramadan Buka Puasa Buffet 2025 - i' 28 mins ago
A visitor from Seri kembangan viewed 'BEST FBKL'S Top Ramadan Buka Puasa Buffet 2025 - i' 31 mins ago
A visitor from Oslo viewed 'FULL splashdown and recovery of NASA returning ast' 34 mins ago