WEDDING & EVENTS VENUE -GARDEN PALACE @ D'SAJI TITIWANGSA

HITZ FM LIVE

Sunday, 23 October 2016

Tan Sri Khalid Ketua Polis Negara berkata Doktor Hospital Serdang Tidak Dianiaya Semasa Serbuan


Doktor Hospital Serdang Tidak Dianiaya Semasa Serbuan, Kata Polis

Foto: MMO

KUALA LUMPUR: Tindakan polis menahan seorang doctor perubatan yang melarikan diri ketika satu operasi dijalankan berhampiran Hospital Serdang adalah mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan dan bukan penganiayaan, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Khalid dalam satu kenyataan hari ini berkata tanggapan bahawa tangkapan terhadap Dr R. Thanendran adalah suatu penganiayaan adalah salah kerana apa yang dikatakan itu tidak wujud.

Katanya jika doktor itu bekerjasama dengan polis semasa serbuan tidak mungkin sama sekali beliau akan ditangkap.

“Kenapa hanya subjek seorang sahaja yang melarikan diri sedangkan doctor bedah, pelanggan dan pekerja gerai yang ada lebih kurang 10 orang ketika itu tidak berbuat demikian.

“Jelasnya mereka sedia maklum operasi sedang berlangsung berdasarkan jeritan ‘polis’ yang dilaungkan oleh pihak polis, serta ves kalis peluru yang tertera dengan perkataan polis dan Pasukan Petugas Khas Jenayah Terancang (Stafoc) yang dipakai semasa serbuan dijalankan,” katanya.

Dalam pada itu, Khalid turut menafikan doktor berkenaan terjatuh kerana ditendang atau ditumbuk anggota polis.

“Kenyataan ini tidak benar sama sekali malahan Dr Thanendran sendiri dalam laporan perubatannya menyatakan bahawa beliau ‘stumbled and slipped dan fell in front of hospital lobby’.

“Beliau jatuh sendiri berhampiran tangga menuju ke arah lobi. Dalam proses menangkap, beliau masih melawan dan anggota polis terpaksa menggari beliau,” katanya.

Khalid berkata gari doktor itu dibuka setelah seorang Pakar Bedah Kardiaotorasik mengesahkan dan memaklumkan kepada polis bahawa Dr Thanendran merupakan seorang doktor di Hospital Serdang.

“Selepas doktor itu duduk di kerusi gerai, gari telah dibuka dan beliau telah diberikan air minuman untuk menenangkannya. Tiada sebarang kekerasan digunakan sepanjang berada di gerai,” katanya.

Khalid berkata tindakan membawa Dr Thanendran ke balai polis untuk siasatan lanjut bukan dibuat sewenang-wenangnya malahan dibuat kerana ada syak wasangka akibat daripada tindakannya yang melarikan diri semasa serbuan.

Menurutnya, sepanjang tempoh berada di Balai Polis Sri Serdang, doktor itu dilayan dengan baik dan ditempatkan di bilik yang berhawa dingin selain permintaan beliau untuk menerima rawatan juga telah dipenuhi dan tidak dihalang oleh polis.

Katanya sepanjang berada di balai polis lain-lain penjenayah ditahan turut menafikan mempunyai hubungan dengan Dr Thanendran.

“Jelas insiden yang berlaku bukan berpunca dari kecuaian atau kegagalan polis mengikut prosedur yang ditetapkan. Insiden sebegini sudah tentu dapat dielakkan jika pihak terbabit akur dengan arahan polis yang datang dengan kelengkapan ‘head to toe’ bagi mempamerkan kehadiran mereka sebagai pegawai.

“Saya berharap insiden ini tidak dimanipulasikan sehingga boleh memburukkan imej dan kredibiliti PDRM. Pihak-pihak yang terbabit juga dinasihatkan untuk tidak membuat kenyataan serong sebelum mengetahui punca sebenar di sebalik apa yang berlaku,” katanya.

Pada 7 Oktober lepas, polis menahan seorang lelaki yang kemudian dikenali sebagai Dr R. Thanendran ketika melakukan Op Tajam di gerai bersebelahan

Hospital Serdang di mana beliau bertindak melarikan diri ketika operasi sedang dilakukan.


- Bernama

No comments:

Post a Comment

PLEASE LEAVE A COMMENT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TWITTER POSTS

Popular Posts - Last 7 days

Popular Posts - Last 30 days

Popular Posts - All Time

STORY SOURCE

The best stories & news from The Star Online, New Straits Times, Malaysian Digest, Asiaone, Beautifulnara, Rotikaya, Ohbulan, TheMalayMailOnline, Siakap Keli, Malaysian Insider, Free Malaysia Today, Malaysian Gazette, Berita Harian Online, Kosmo, Sinar Harian and Yahoo are shared in this blog bestfbkl.blogspot.com to keep the blog community better informed.

This Blog claims no credit for any images or stories on this site unless otherwise posted.

Post and Images on this blog are copyright to its respectful owners.

If there is a post or image appearing on this blog that belongs to you and do not wish for it to appear on this site, please email with a link to the said image, it will be promptly removed.

MALAYSIA STATISTICS 2018

MALAYSIA STATISTICS 2018