MUSIC PLAYER AT BOTTOM

OUR MUSIC PLAYER IS AT THE BOTTOM IN PINK. TO VIEW THE SONG LIST - CLICK ON MENU ICON AT THE BOTTOM RIGHT ... THE MUSIC PLAYER IS NOT AVAILABLE ON MOBILE PHONE OR TABLET

KL CITY WALK WORLD CUP FANZONE

KL CITY WALK WORLD CUP FANZONE
WATCH MATCHES LIVE!

Saturday, 13 May 2017

Hostage Drama In Kota Kinabalu

Kes Tebusan di Kota Kinabalu 10/05/2017


Ini Dia Ringkasan Dan Kronologi Kes Tebusan Di Kota Kinabalu Dalam 7 Poin Penting

Walaupun selamat, wanita terbabit masih trauma dan takut.
 • 1. Sekitar jam 7.30 malam semalam, seorang wanita menjadi tebusan seorang perompak tidak berbaju yang pecah masuk ke dalam rumahnya

  • Kejadian berlaku di kediaman wanita terbabit di Jalan Kolam di belakang Balai Polis Luyang, Kota Kinabalu.
    says.com
 • 2. Situasi cemas tebusan itu berlangsung selama kira-kira dua jam sehingga 9.45 malam

  • Dalam kala pihak polis cuba berunding dengan suspek untuk melepaskan mangsa, suspek bertindak memegang mangsa sambil mengacukan sebilah pisau pada leher, dan mengheret mangsa kira-kira dua kilometer ke Jalan Damai.

   Pemangku Ketua Polis Daerah Superintendan George Abd Rakman berkata pihak polis membuat keputusan untuk bertenang dan tidak melepaskan apa-apa tembakan sepanjang kejadian berlangsung.
    says.com
 • 3. George menceritakan bagaimana wanita terbabit dijadikan tebusan:

  • Pada mulanya, perompak tidak berbaju itu cuba untuk memecah masuk ke dalam sebuah rumah di Taman Istimewa di Jalan Kolam. Tetapi percubaannya gagal apabila pemilik rumah menemui beliau dan segera memaklumkan kepada polis.

   Suspek kemudian berlari ke arah rumah yang lain dan terus menculik wanita terbabit untuk dijadikan tebusan. Menurut George, mangsa ketika itu berada di luar rumahnya.
    says.com
 • 4. Selepas menjadikannya tebusan, suspek mengugut untuk membunuh mangsa

  • Walaupun polis telah mengepung kedua-dua hujung jalan pada 8.30 malam dan cuba untuk menenangkan suspek untuk melepaskan mangsa, orang ramai mula berkumpul di tempat kejadian dan menyebarkan berita tentang krisis tebusan ini di media sosial sehingga viral.
    says.com
 • 5. Apabila sudah jelas bahawa suspek tidak bersedia untuk sebarang rundingan, pihak polis menggunakan taktik berbeza untuk menyelamatkan wanita terbabit

  • Menurut sumber, beberapa pegawai polis menyamar sebagai kakitangan perubatan dan menghampiri suspek. Mereka kononnya mahu merawat dan melihat keadaan mangsa.

   Tertipu dan percaya, suspek membenarkan "kakitangan perubatan" untuk mendekati mangsa, kemudian mereka segera memberkas dan menangkapnya.

   Pihak polis berjaya menundukkan suspek, mengakhiri krisis tebusan penuh dramatik selama dua jam itu pada pukul 9.45 malam.
    says.com
  • Wanita terbabit hanya mengalami luka-luka kecil dan telah dihantar ke Hospital Queen Elizabeth 2 untuk rawatan lanjut.
    says.com
 • 6. Walaupun telah diselamatkan, jelas kelihatan perasaan trauma dan takut pada wajah wanita terbabit terhadap apa yang telah berlaku ke atas dirinya

  • Dijadikan tebusan, diacu pisau di leher oleh seorang lelaki tidak berbaju selama dua jam, diseret sehingga dua kilometer dalam dakapan lelaki tersebut - pastinya perasaan trauma dan takut yang dialami oleh mangsa tidak dapat dibayangkan.
    says.com
 • 7. Dalam pada itu, polis mengatakan suspek yang berusia 27 tahun itu merupakan warga asing kerana tidak mempunyai sebarang dokumen pengenalan

  • Menurut George, polis telah merampas senjata pisau yang digunakan suspek dalam krisis tebusan berkenaan.

   "Pisau tersebut berukuran kira-kira enam inci panjang," kata George.

   Polis akan menyiasat kes ini di bawah Akta Penculikan 1961 dan Seksyen 307 Kanun Keseksaan kerana cuba membunuh.
    says.com

No comments:

Post a Comment

PLEASE LEAVE A COMMENT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TWITTER POSTS

Popular Posts - Last 7 days

Popular Posts - Last 30 days

Popular Posts - All Time

STORY SOURCE

The best stories & news from The Star Online, NST, Malaysian Digest, Asiaone, Beautifulnara, Rotikaya, Ohbulan, TheMalayMailOnline, Siakap Keli, Malaysian Insider, Free Malaysia Today and Yahoo are shared in this BLOG bestfbkl.blogspot.com

This Blog claims no credit for any images or stories on this site unless otherwise posted.

Post and Images on this blog are copyright to its respectful owners.

If there is a post or image appearing on this blog that belongs to you and do not wish for it to appear on this site, please email with a link to the said image, it will be promptly removed.

Google+ Followers